En noggrann riskanalys räddar liv

Utöver arbetet med julbelysningar av olika slag, som just nu pågår runt om i landet, är det också på sin plats att påminna om vilka säkerhetsarbeten som behöver göras när det gäller liftanvändning i orter med spårvägar och trådbussar.

– Man måste inte bara se upp med själva kontaktledningen utan även med stag och linor som också kan vara strömförande, säger Jan Åström, Liftutbildningsrådets ordförande.

Liftoperatören måste alltså inte bara fokusera på riskerna med den strömförande kontaktledningen och upphängningsswire, utan även förstås också på att inte den omgivande trafiken i form av spårvagnar, trådbussar eller bilar kan innebära en säkerhetsrisk.

– I riskanalysen måste liftoperatören ta hänsyn till flera saker – tillstånd att arbeta med lift på gata, trottoar eller torg. Dessutom TA-plan, skyddsarbetet med avspärrningar och saker som om vakt behövs.

Spårvägar och trådbussar finns i Stockholm, Göteborg, Norrköping, Malmö, Landskrona och nästa år i Lund.

Arbetet med julbelysningar är troligen gjorda vid det här laget, men även här gäller det att göra en noga riskanalys innan arbetet påbörjas.

– Det är faktiskt så att två av de tre senaste dödsolyckorna skulle kunna ha förhindrats om avspärrningarna skötts på rätt sätt, säger Jan Åström.

Jan Åström menar att större kommuner är duktiga på att ställa tydliga krav på avspärrningar till de som får uppdraget, men på mindre platser är det inte lika självklart. För arbete som att sätta upp julbelysningar över trafikerade vägar krävs speciell utbildning från speciella utbildningsföretag.

– Idag är de mindre lastbilsliftarna populära för den här typen av jobb. De är också utrustade med stödben som måste sättas ned. Problemet är att många av de som får dessa uppdrag fuskar med säkerhetsanordningarna, som avspärrningar och det är detta som vi verkligen vill uppmärksamma alla våra utbildare på. Trots allt är det den som står i korgen som har ansvaret för att allt sköts på rätt sätt.

Denna nyhet lades in under Allmänt, Instruktör, Tips, Viktigt!. Spara som bokmärke: permalänk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *